Nieuwsberichten

25 september 2022

Programma Dag van de Mantelzorg 2022

Jaarlijks vindt op 10 november landelijk de DAG VAN DE MANTELZORG plaats. Ook in 2022 worden er in de Leidse Regio allerlei activiteiten georganiseerd. De LVvM is elk jaar een van de organisatoren.

Het programma voor 2022 is:

Zaterdag 5 november 11.30 – 15.00 uur, Muzikale Lunch
Huis van de Buurt Op Eigen Wieken, Valkenpad 5, Leiden

Woensdag 9 november 12.30 – 14.30 uur Feestelijke lunch
Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp

Donderdag 10 november 14.00 – 16.00 uur, High Tea
Van Wijckerslooth, Van Wijckersloothplein 1, Oegstgeest

Vrijdag 11 november 14.00 – 16.00 uur, High Tea
Restaurant De Meester, Zuidbuurtseweg 58, Zoeterwoude

Aanmelden voor de activiteiten kan tot 31 oktober 2022 via www.incluzioleiden.nl/dagvandemantelzorg2022

4 september 2022

Informatiebijeenkomst respijtzorg – KOM OP ADEM!

Incluzio Leiden organiseert zaterdag 17 september 2022 de bijeenkomst KOM OP ADEM. Deze themabijeenkomst gaat over respijtzorg en zowel mantelzorgers als beroepskrachten zijn welkom.

Respijtzorg (vervangende zorg) kan een manier zijn voor een mantelzorger om tijd voor zichtzelf vrij te maken. Om even op adem te komen. Zo kan de mantelzorger de zorg voor de naaste mogelijk beter volhouden. De praktijk is echter dat mantelzorgers onvoldoende gebruik (weten te) maken van respijtzorg. Betere informatievoorziening kan daarin mogelijk helpen. Vandaar deze bijeenkomst.

De bijeenkomst gaat over de volgende vragen

 1. Wat is respijtzorg?
 2. Hoe regelt u dat?
 3. Welke organisaties kunnen dit bieden?
 4. Wat kost het en hoe wordt het betaald.

Tijdens de middag geven Hans Peltenburg (Mantelzorgcoach) en Silvia Adrichem (medewerker Sociaal Wijkteam) presentaties. Ook beantwoorden zij uw vragen. Na het plenaire deel kunt u in gesprek met diverse organisaties die mantelzorg bieden.

De bijeenkomst vindt plaats op zaterdagmiddag 17 september 2022 in Huis van Buurt ‘Op eigen wieken’, Valkenpad 5 te Leiden. De middag start om 13.00 met een inloop, de presentaties starten om 13.30.

Aanmelden kan via de mail. Stuur een bericht naar mantelzorgleiden@incluzio.nl met in de titel ‘Kom op adem’. Zet in het bericht ook uw naam, e-mail en telefoonnummer.

4 september 2022

Nieuw in Leiden: de RECHARGE LOUNGE voor jonge mantelzorgers

Vanaf 29 september start Incluzio met de Recharge Lounge. Dit wordt de plek waar jongeren vanaf 13-14 jaar die opgroeien met zorg kunnen er maandelijks even opladen. Pizzaatje eten, kletsen, chillen, ervaringen delen. Een vriend/vriendin mag ook meekomen.

1 op de 4 jongeren groeit op met iemand met een ernstige ziekte, verslaving, lichamelijke of psychische klachten. Meestal realiseren zij zich niet dat hun thuissituatie anders is dan bij leeftijdsgenoten. Het gaat meestal goed maar sommigen groeien op met veel zorgen. Dat kan tot problemen leiden, ook op school. Om hulp vragen doen ze meestal niet. De hoop is dat ze zichzelf wel gunnen om eens per maand even lekker op te laten met avondje in de Recharge Lounge

De Recharge Lounge is elke laatste donderdag van de maand van 17.00-20.00 uur. Incluzio heeft er voor gekozen om de locatie van de lounge te rouleren tussen Huis vd Buurt Morschwijck, het Gebouw en Matilo. Zie hier de flyer voor de eerste drie keren.

Leest u dit bericht, en kent u in leiden jongeren waar dit speelt? Geef het aan ze door dat er nu voor hun een Recharge Lounge is!​

22 juli 2022

Stadswandeling 28 juli verplaatst

De stadswandeling die gepland stond op 28 juli is verplaatst naar het najaar. Nadere informatie volgt.

26 juni 2022

Adviesraad Sociaal Domein Leiden brengt mantelzorg-advies uit

Vrijdag 17 juni heeft de Adviesraad Sociaal Domein Leiden (ADS) aan het nieuwe Leidse College van B&W een ongevraagd advies uitgebracht dat mantelzorgers raakt. De ADS adviseert de gemeente namelijk te onderzoeken of de beschikbare mantelzorgondersteuning in Leiden wel het gewenste effect sorteert.

Er zijn best veel gegevens over mantelzorg in Leiden, erkent ADS in haar advies. Een jaar geleden nog becijferde bureau Ecorys bijvoorbeeld dat de tijdsinzet van Leidse mantelzorgers tot 182 miljoen euro waard is. En dat als de overheid al diezelfde zorg professioneel zou inkopen, zij daar tot 340 euro aan kwijt zou zijn. En de gemeente biedt mantelzorgers ook best wat ondersteuning, zoals parkeervergunningen en de mogelijkheid om af en toe vrij te zijn (respijtzorg).

Toch mist er nog iets, vindt ADS. Het is niet duidelijk of de kwaliteit van de geboden voorzieningen en interventies dusdanig effectief en efficiënt zijn dat mantelzorgers hiermee daadwerkelijk geholpen worden en hun onnodige uitval voorkomen wordt.

De LVvM heeft de ADS input mogen leveren voor het opstellen van het advies. We hebben daarbij onder andere de raad meegegeven dat wij regelmatig signalen van mantelzorgers krijgen dat ze worstelen met de vindbaarheid van informatie en het aanvragen van ondersteuningsregelingen.

ADS vraagt het gemeentebestuur daarom te onderzoeken of Leidenaars vinden dat ze voldoende ondersteuning krijgen bij de mantelzorg. Het College heeft inmiddels aangegeven na het zomerreces formeel te reageren op het ongevraagde advies van de ADS.

De tekst van het ongevraagde advies is te vinden op de website van de Adviesraad. Klik hier.

18 juni 2022

Cornelis Joppenszoon beeldje voor onze Els van der Loeff

Op woensdag 15 juni 2022 heeft burgemeester Henri Lenferink het Cornelis Joppenszoon-beeldje van de stad Leiden uitgereikt aan Els van der Loeff. Dit gebeurde tijdens de lunch voorafgaand ons jaarlijkse uitje met de LVvM-leden in het Scheltema Complex van Leiden.

De burgermeester was voor deze lunch uitgenodigd vanwege het 25-jarig bestaan van onze vereniging. Els van der Loeff was 25 jaar geleden een van de initiatiefnemers van de oprichting van de vereniging en 25 jaar jaar lang bestuurslid.

Els heeft ons enige tijd geleden aangegeven te willen stoppen als bestuurslid. We hebben daarom de lunch aangegrepen om als bestuur en leden van Els afscheid te nemen in deze rol. Ze blijft gelukkig wel nog betrokken bij het opstellen van onze nieuwsbrieven.

Ter gelegenheid van haar afscheid als bestuurslid heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om Els van der Loeff het Cornelis Joppenszoon-beeldje toe te kennen vanwege haar langdurige vrijwillige inzet (25 jaar) voor de mantelzorg in Leiden.

4 juni 2022

Jaarverslag 2021 en beleidsplan 2023 beschikbaar

Sinds vandaag staat ons jaarverslag 2021 en ons beleids- en activiteitenplan 2023 op onze website. Voor beide documenten geldt dat ze nog moeten worden vastgesteld op onze ALV van 15 juni 2022.

De bestanden staan op de volgende pagina:

Agenda, Jaarprogramma & Jaarverslag – Leidse Vereniging van Mantelzorgers (lvvm.nl)

29 april 2022

It giet oan! Ons ledenuitje op 15 juni


Na twee corona-jaren kunnen we eindelijk weer ons jaarlijkse ledenuitje houden. We zijn daar erg blij mee.

We hebben Woensdag 15 juni 2022 als datum gekozen. Dit jaar gaan we naar Museum De Lakenhal en krijgen daar een leuke rondleiding. Alle zijn welkom.

Vooraf organiseren we de jaarlijkse ALV van de vereniging en bieden we onze leden een lunch aan. ALV en lunch vinden plaats in Scheltema, ongeveer naast Museum De Lakenhal. Vanwege ons 25-jarige jubileum heeft onze burgemeester Lenferink toegezegd om bij de lunch aanwezig te zijn.

De lunch begint om 12.00. De leden zijn welkom vanaf 11:30. De rondleidingen in Museum De Lakenhal vinden plaats tussen 14:15 en 15:15. Na de laatste rondleiding is het programma afgelopen.

Aanmelden kan via het formulier hieronder

  Ja, ik meld mij aan voor de stadswandeling op 28 juli 2022
  Man / vrouw manvrouw
  Uw naam (verplicht)
  Adres
  Postcode
  Woonplaats
  Telefoonnummer
  E-mailadres (verplicht)

  Leden kunnen zich ook aanmelden door een e-mail te sturen naar info@lvvm.nl of door een berichtje achter te laten op ons telefoonnummer 06-5796 3665.

  1 april 2022

  Hugo Borst komt naar Mantelzorgcafé Leiden

  21 april zal Hugo Borst te gast zijn in het Mantelzorgcafé Leiden.

  Hugo Borst is schrijver, redacteur, televisiepersoonlijkheid en voetbalcriticus. Hij was een lange periode intensief mantelzorger voor zijn moeder met Alzheimer. Open en eerlijk schrijft hij hierover in zijn columns en boeken. Deze avond leest hij voor en deelt hij zijn ervaringen. Herkenbaar voor elke mantelzorger!

  Het Mantelzorgcafé vindt deze keer van 20.00-21;30 plaats in het Huis van de Buurt Het Gebouw, Arubapad 2 2315 VA Leiden. Meer info: Sandra Poel- 06 27161065 – Spoel@incluzio.nl

  Incluzio organiseert maandelijks het Mantelzorgcafé Leiden. Telkens met een leuk programma, wel elke keer in ander buurthuis. Klik hier voor het programma tot de zomer 2022.

  20 maart 2022

  Programma Incluzio voor voor mantelzorgers

  Incluzio Leiden heeft voor dit voorjaar een mooi programma ontwikkeld voor mantelzorgers in Leiden. Er moet voor iedereen wel iets moois tussen zitten.

  Klik hier voor de volledige agenda.